Rasulullah s.a.w bersabda: “Barangsiapa telah bersuci (berwudhu) di rumahnya kemudian pergi ke masjid Quba’ lalu solat di dalamnya 2 rakaat, maka baginya sama dengan pahala umrah.”
(Sunan Ibn Majah, no.1412)

image

image

Pada pagi 5 Mac, selepas sarapan, kami berkumpul beramai-ramai dan menaiki bas menuju ke Masjid Quba’ yang terletak kira-kira 3.2 kilometer daripada Masjid Nabawi. Masjid Quba’ merupakan masjid pertama didirikan oleh Nabi s.a w. bersama sahabat baginda, dibangunkan di atas dasar taqwa, seperti disebutkan di dalam al Quran.
Firman Allah yang bermaksud:
Sesungguhnya masjid yang didirikan atas dasar taqwa, sejak hari pertama adalah lebih patut kamu sembahyang di dalamnya. Di dalamnya ada orang-orang yang ingin membersihkan diri. Dan Allah menyukai orang-orang yang bersih
(surah at-taubah: ayat 108)

Semasa hayatnya, baginda s.a.w. sering mengunjungi dan menunaikan solat sunat di masjid Quba’.
Ketika kami tiba di sana, ramai sungguh jemaah. Saya dan anak terus ke ruang solat. Walaupun keadaan begitu sesak, alhamdulillah, saya rasa semua jemaah dapat menunaikan solat sunat di situ. Apabila semua ahli kumpulan kami selesai solat, kami pun beredar dan terus ke kebun tamar.
Seperti biasa, kalau dah singgah di kebun tamar, pasti dibeli juga kurma di situ.
Dari kebun tamar kami ke Jabal Uhud

Bukit Uhud terletak di utara Madinah antara sempadan tanah Haram.

Seerah perang Uhud:
Kemenangan kaum muslimin dalam perang Badar membuat kaum musyrikin sepakat mengadakan serangan balas. Pertempuran 1000 tentera Islam diketuai oleh Nabi s a.w menuju ke Uhud tetapi hanya 700 orang saja yang setia bersama Nabi s.a.w sampai ke Uhud. 300 orang berpatah balik setelah dihasut oleh ketua munafik iaitu Abdullah bin Ubai. Manakala tentera kafir quraisy seramai 3000 orang diketuai oleh Abu Sufyan ibni Harb.
Nabi s.a.w menyusun strateginya dan diantaranya menempatkan 50 orang pemanah di atas bukit Uhud dan mereka tidak benarkan meninggalkan tempat masing-masing kecuali dengan arahan baginda s a.w.
Pada awal pertempuran tentera muslim berjaya menggoyahkan tentera musyrik. Pasukan pemanah lalu turun dari bukit untuk merebut-rebut harta rampasan perang apabila melihat tentera musyrik lari. Mereka melanggar larangan Nabi s.a.w supaya tidak meninggalkan tempat masing-masing. Hanya 14 pemanah yang kekal di atas bukit Uhud.
Apabila melihat tentera islam turun dari bukit Uhud, ketua tentera quraisy yang diketuai Khalid ibni Walid bertindak balas menyebabkan tentera islam kucar-kacir dan akhirnya mengalami kekalahan. Kira-kira 70 tentera islam terbunuh dan diantaranya ialah bapa saudara Nabi s.a.w., Saidina Hamzah bin Abdul Mutallib yang dibunuh oleh seorang hamba yang bernama Wahsyi.
Peristiwa ini memberi tamparan hebat pada orang islam serta pengajaran betapa penting taat kepada Allah dan Rasul s.a.w.
image

image

image
Ketika ini saya sedang beli habatussaudah yang dijual dengan harga 5 Riyal satu paket. Kalau di musim haji, ramai peniaga dan macam-macam benda ada disini termasuk pelbagai jenis herba dan rempah.

image
Kawasan jabal Uhud agak luas, kalau leka membeli belah, ada potensi tersesat tercari-cari bas. Ini pengalaman saya dan suami dimusim haji pada 2 tahun lepas, mencari-cari bas sehingga hampir ditinggalkan! hehe…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s