Di hening pagi ketika saya sedang merenung diluar jendela hotel, kelihatan jemaah mula bergerak ke Masjid Nabawi pada sekitar jam 3 pagi. Apabila azan pertama bergema pada pukul 4.30 pagi, ramai jemaah mula berpusu-pusu ke Masjid. Pada waktu ini ramai jemaah suka mengambil peluang melakukan ibadat tambahan, seperti mengerjakan solat tahajjud, solat witir, solat hajat, berzikir, berdoa, baca quran dan sebagainya. Maklumlah ganjaran ibadah disini 1000 kali ganda. Azan Subuh berkumandang pada pukul 5.30 pagi.
Selepas solat subuh, bagi kaum lelaki bolehlah terus ke maqam Rasulullah s.a.w. untuk mengucapkan salam kepada Baginda. Kaum wanita biasanya mengucap salam dari luar saja.

Sebagai rujukan, maqam Rasulullah s.a.w., Saidina Abu Bakar r.a. dan Saidina Umar al-Khattab r.a terletak dikawasan kubah hijau

image

Sedikit seerah yang ingin saya kongsi..
Menurut buku Pictorial History of Madinah Munawwarah, karya Dr.Muhammad Ilyas Abdul Ghani: Kamar Aisyah r.a adalah tempat dimana Nabi s.a.w dan kedua sahabatnya dikebumikan. Di kamar itu juga terdapat tempat (makam) keempat yang kelak akan digunakan untuk Nabi Isa alaihi salam.

Aisyah r.a, salah seorang isteri Nabi s.a.w. berkata: “Aku bermimpi melihat 3 bulan jatuh ke ribaku, maka kuceritakan mimpiku kepada Abu Bakar as-siddiq r.a. kemudian ketika Rasulullah s.a.w wafat dan di makamkan di rumahnya, Abu Bakar r.a berkata kepada Aisyah r.a: inilah salah satu bulan itu dan inilah yang terbaik.
Kemudian ketika Abu Bakar r.a. wafat, beliau dikuburkan di kamar Aisyah di samping Rasulullah s.a.w, sebagaimana telah diwasiatkannya sendiri. Dialah bulan yang kedua dalam mimpi Aisyah r.a
Ketika menjelang wafatnya, Umar ibn al-Khattab r.a berkata kepada anaknya, Abdullah r.a: Pergilah ke Ummul Mu’minin Aisyah r.a dan katakan, “Umar menyampaikan salam kepada mu dan mohonkanlah agar aku dapat dikuburkan bersama sahabatku”. Aisyah r.a pun menjawab: “Sebenarnya aku menginginkannya untuk diriku sendiri dan hari ini aku utamakan dirinya dari diriku.”
Ketika Abdullah kembali ia berkata: Aisyah r.a telah mengizinkannya untuk mu wahai Amirul Mu’minin. Kata Umar r.a: “Tidak ada sesuatu yang lebih penting bagiku daripada tempat itu.

Di dalam masjid, maqam Rasulullah s.a.w. dan sahabat Baginda dikawal rapi. Kawasan ini sentiasa sibuk kerana jemaah berhenti memberi salam.

image

RAUDAH:

Rasulullah s.a.w. bersabda: “Tempat yang ada di antara rumahku dan mimbarku adalah satu taman dari taman-taman syurga”.
Hadis sahih Bukhari dan Muslim.

Di antara maqam Rasulullah s.a.w dan mimbar, terdapat tempat dinamakan Raudah. Warna karpet kelabu kehijauan dan warna putih tiang membezakan Raudah dari tempat lain. Di Raudah sentiasa sesak dengan jemaah dan begitu sukar untuk mendapat tempat solat. Janganlah kita bertindak kasar terhadap jemaah lain untuk mendapat ruang solat di Raudah. Sabar dan perlahan-lahan mengikut arus, inshaaAllah kita akan boleh bersolat dan berdoa di situ. Kita digalakkan memperbanyakkan berdoa kepada Allah ketika berada di Raudah kerana diyakini tempat ini mustajab dan akan dimakbulkan oleh Allah s.w.t. Berdoalah dengan linangan air mata, merayu pada yang Maha Esa, mohon keampunanNya dan segala hajat sepuas-puasnya di Raudah kerana peluang seperti ini tidak mudah kita temui.

Bagi mereka yang pertama kali mahu ke Raudah mungkin perlu mengikut mutawif wanita/ustazah pergi secara berkumpulan. Tapi cara ini agak lama juga menunggu kerana terpaksa mengikut giliran. Kalau dah biasa ke Raudah bolehlah pergi sendiri atau bersama teman. InshaaAllah akan dapat masuk Raudah dengan lebih cepat kerana dapat masuk tanpa disedari pertugas.

Waktu untuk ke Raudah bagi jemaah wanita adalah terhad dan ditetapkan.

image

image

image

Gambar di atas bukanlah Raudah tapi jemaah sedang menunggu memasuki Raudah.

Selepas menziarahi makam Rasulullah s.a.w. dan solat di Raudah tibalah pula masa untuk menziarahi sebuah perkuburan yang dikenali sebagai al-Baqi’, iaitu perkuburan ahli-ahli Madinah sebelum zaman Rasulullah s.a.w sehingga sekarang. Sebahagian besar para sahabat Rasulullah s.a.w dikebumikan di sini. Kebanyakkan dari isteri-isteri Nabi diantaranya Ummul Mukminin, Aishah r.a, Hafsah r.a, Saodah Zumaah r.a dan Zainab Jahsy r.a dan putera puteri Rasulullah s.a.w juga disemadikan di sini. Ketika berada di al-Baqi’ bolehlah beri salam dan baca doa kepada penghuninya..
Perkuburan Baqi’ terletak bersebelahan Masjid Nabawi.
Hanya jemaah lelaki sahaja dibenarkan memasuki perkuburan Baqi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s