Pada hari rabu 7/4/2015 sekitar jam 8.00 pagi kami di bawa melawat ke World Cup Stadium 2002, Seoul. World Cup Stadium adalah sebuah stadium bola sepak yang dibina untuk perlawanan Korea-Jepun pada piala dunia ke 17 tahun 2002. Stadium ini mempunyai kemudahan lain sebagai tambahan kepada stadium utama termasuk Mall Piala Dunia, Kedai diskaun, Pawagam dan Dewan Muzium Piala Dunia fifa 2002. Ia juga adalah rumah kepada liga dan kelab bola sepak Korea. Stadium ini juga dibuka kepada orang awam untuk lawatan pada hari tiada permainan.
Seterusnya kami ke International Mosque (Intaewon) Seoul, Seoul Tower dan Trick Eye Museum.

Di World Cup Museum

image

image

image

image
image

International Mosque, Seoul
image
Masjid Intaewon ini terletak di Hannam-dong, Yongsan-gu di Seoul dan merupakan Masjid pertama di Korea. Untuk sampai ke Masjid ini kita boleh juga mengambil subway dan seterusnya berjalan kaki kira-kira 10 minit dari stesen Itaewon ke masjid. Terdapat banyak restoran halal
disepanjang jalan menuju ke masjid.

Di Seoul Tower
image

image

image

image

image

Seoul Tower ialah menara yang terkenal sebagai mercu tanda Bandaraya Seoul. Ia berjaya menarik minat ramai pelancong dan penduduk tempatan. Di tingkat 2, Plaza N, kami melihat terdapat banyak kunci yang digantung sepanjang dinding yang dikenali sebagai ” Locks of Love” (kunci cinta). Ia adalah lokasi popular bagi orang Korea menggantungkan kunci bagi melambangkan cinta abadi mereka, terutama kaum remaja.

Di Trickeye Museum
image

image

image

image

image

image

The Trickeye Museum terletak di daerah Hongdae dan menjadi destinasi popular untuk pelancong. Muzium ini memiliki banyak koleksi gambar-gambar dua dimensi dan tiga dimensi yang telah direka khas untuk ‘menipu mata’ pengunjung..
Seronok mengambil gambar di sini, kerana hasilnya mengkagumkan… 😀

8 thoughts on “A memorable trip to Korea – 5

  1. What an amazing trip for you!! How fortunate you are, Kasih, to have such wonderful friends. Even though I could not understand what is written here, I really enjoyed your photographs. Love, Amy ❤

  2. Hello Kasih, thank you for visiting Trick Eye Museum in Seoul and hope you had great time with us. We’ve recently opened our blog for English speaker and we would like to share some of your photo in our blog. If it’s ok with you, please let us know. Thank you! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s