Tanaman saya dituai lagi, ♥

Pokok cekur manis yang terdapat di rumah saya dah tinggi melepasi tembok. Walaupun dah tua, masih berjasa pada tuannya, hehe…

Pokok cekur manis biasanya ditanam menggunakan keratan dahan. Tanam dengan bijinya pun boleh juga tapi rasanya lamalah kena menunggu ia membesar. Perlu penjagaan yang rapi pada pemulaan penanaman. Kena rajin siram dan taruh baja barulah ia akan tumbuh subur.

Daun muda cekur manis boleh dimakan mentah tapi ada yang kata tak sedap. Saya tak pernah cuba tapi kalau celur makan dengan sambal memang sedap. Sayur ini enak dibuat masak lemak dan masak bening. Kalau nak goreng pun boleh juga.

Air rebusan cekur manis diminum untuk mengubati demam panas, merawat pening, merawat penyakit kardiovaskular (jantung dan saluran darah), pitam dan tekanan darah tinggi. Ada juga mengatakan boleh merawat tekanan darah rendah.

Ujian klinikal membuktikan, mengamal pemakanan daun cekur manis secara rutin akan meningkatkan kecergasan, kualiti dan kuantiti sperma kaum lelaki dan meningkat pengeluaran serta kualiti air susu ibu.

Namun begitu ada juga kesan negatifnya: Sayur cekur manis tak boleh dimakan terlalu kerap sebab sebatian glukokortinoid yang terdapat dalam cekur manis ini menghalang penyerapan kalsium dan fosforus. Jika keadaan ini terjadi badan akan mengalami kekurangan kalsium dan fosforus. Mmm…boleh mendatangkan masalah kesihatan tulang lah pulak..

Teringat saya pada pesanan orang tua-tua, kalau ada sakit urat, tangan kaki selalu rasa sejuk dan rasa ada angin dalam badan eloklah jangan dimakan sayur ini sebab nanti keadaan badan akan menjadi lebih teruk. 😦

POKOK CEKUR MANIS
image

image

image
Saya masak bening cekur manis dan campur isi putih buah tembikai serta ubi keledek, mmm… sedap!

Rujukan:
Ong Hean Chooi: Sayuran
Khasiat makanan & Ubatan

Siti Fauziah yusof: Ulaman di Sekeliling Anda

Nurul Asyikin: Data Nutrien
Sayuran dan Khasiatnya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s