Fibroid

Adakah terdapat penawar untuk fibroid?

Fibroid adalah ketumbuhan yang terbentuk di dinding rahim, luar rahim atau di dalam rahim yang biasanya berlaku dikalangan wanita pada tahun reproduktif mereka dan mengecut selepas menopaus. Dalam kebanyakan kes, fibroid wujud dan membesar kerana hormon estrogen keluar berlebihan. Apabila terlalu banyak estrogen, sistem hormon menjadi tidak seimbang.

image
(Recommended book to read)

Berikut adalah remedi yang mungkin berkesan untuk mengurangkan ketidakselesaan ketumbuhan fibroid; ia juga mungkin mampu mengecutkan atau menghilangkan terus ketumbuhan fibroid tersebut.

1)  Minum lebih air bagi membantu buah pinggang dan pundi kencing mengalir keluar estrogen yang berlebihan
2)  Elakkan makan produk tenusu dan daging merah yang mengandungi hormon.
3)  Elakkan mengambil kafein ( soda, kopi, minuman kafein) kerana ia merangsang pengeluaran estrogen.
4)  Elakkan mengambil makanan segera kerana makanan segera merangsangkan pengeluaran estrogen berlebihan.
5)  Makan makanan bijirin, sayur-sayuran dan kekacang untuk memastikan keseimbangan hormon
6)  Mengambil vitamin C untuk  membantu mengekal keseimbangan hormon
7)  Tingkatkan pengambilan makanan tinggi kandungan serat
8)  Mengambil herba seperti milk thistle, dandelion dan yellow dock untuk mendetoksifikasi buah pinggang dan hati; hati bertanggungjawab membantu badan untuk menghapuskan estrogen berlebihan.
9)  Mengambil pelbagai enzim pencernaan beberapa kali sehari semasa perut kosong kerana ia telah dilaporkan sebagai sangat berkesan membuang tisu fibroid

Semoga informasi di atas dapat memberi manfaat 🙂

Sumber:

Natural treatments shrink and eliminate fibroid


Fibroid Tumor: Alternative medicine to avoid hysterectomies

Digestive enzymes are important for health and longevity

Teh herba untuk minuman petang

Beberapa bulan lepas, kawan ajak saya ke Sungai Buloh untuk beli pokok bunga. Masa tu cuma fikir nak beli pokok herba je. Bila terpandang pada pokok orkid kawan, saya jadi berkenan pulak pada bunga tu, beli la 3 pasu. Alhamdulillah pokok orkid masih segar hingga kini, walaupun begitu cuma satu pasu saja yang masih berbunga.. 🙂
Selain pokok bunga orkid, saya juga beli 8 jenis pokok herba. Ketika tu punya le bersemangat nak tanam herba. Dah lama rancang dengan my only son, nak suruh dia cangkul tanah, buat petak-petak khas untuk herba, konon nak buat satu sudut ditepi rumah sebuah taman mini herba bermula dengan 8 pokok ni. Dulu plan, kalau herba-herba ni hidup subur, segar bugar dan matang boleh le tuai daun-daun nya, keringkan dan simpan. Malangnya impian nak buat taman herba ni tak kesampaian. My only son sibuk dan saya pun sibuk juga hehe… pokok herba yang ada tu pun dah layu dan kering. Nampaknya kena beli semula pokok herba kalau nak jayakan rancangan yang belum menjadi ni.

Anyway baru-baru ni beli 4 jenis daun herba yang telah dikeringkan. Dah lama tak beli peppermint (pudina) dan sage. Stinging nettle (jelatang) dan dandelion,herba kesukaan saya,sentiasa ada stok di rumah, selalu beli yang dalam kapsul.

image

Organic herbs. 😉 Dalam entri sebelum ni pernah tulis tentang khasiat dan manfaat herba stinging nettle, dandelion, sage dan pudina terhadap kesihatan badan.

image
Pudina

image
Hmm…smell so good!!
Apa yang special sangat teh herba-herba ni? Selain baik untuk badan, saya minum kerana ia sedap 😉 tiap kali minum rasa puas dan boleh hilang dahaga serta merta…Kalau tak sedap, mungkin rasanya tak minum . Buat apalah nak kerut-kerutkan muka, minum air yang tak sedap, kecualilah kalau terpaksa… Ye tak? Baguslah juga minuman petang saya kini teh herba, dah selalu sangat ambil herba dalam bentuk kapsul.

Wouldn’t all of you like to try.
Be adventurous! Anyway, it’s healthy. 😀

Khasiat Dandelion

Daun dan akar dandelion sangat bermanfaat untuk kesihatan. Dandelion mengandungi pelbagai nutrien dan mempunyai potensi mengurangkan kolesterol dan kadang2 disyorkan sebagai makanan tambahan bagi wanita yang sedang hamil atau sesiapa yang mengalami kekurangan nutrien. Rasa yang agak pahit pada dandelion meningkatkan pengeluaran dan aliran hempedu didalam hati dan juga boleh membantu mencegah pembentukan batu karang.

image

Dandelion boleh merangsang pengeluaran insulin dari pankreas dan seterusnya membantu merendahkan tahap kadar gula dalam darah. Sifat diuretik dandelion boleh membantu mengeluarkan pemendapan gula dalam buah pinggang melalui air kencing. Sering juga diambil bagi tujuan menurunkan tekanan darah kerana kandungan patassium yang tinggi terdapat didalam dandelion. Manfaat kesihatan dandelion termasuk juga mengekalkan kesihatan tulang, kulit, anemia dan ‘ a gentle blood cleanser ‘, dikatakan mampu merawat beberapa penyakit kulit terutama bila di campur bersama burdock (gobo). Akar dandelion menggalakkan detokfikasi hati.

image
image
(Dua buku ini sebahagian dari koleksi buku kesihatan yang sering juga saya rujuk untuk mengetahui khasiat2 herba di samping melayari internat bagi menambah ilmu)

Dandelion boleh dijadikan tonik untuk menguatkan seluruh badan terutama hati dan hempedu juga menggalakkan proses pencernaan. Akar dandelion adalah salah satu remedi yang selamat dan herba yang paling popular dipasaran.

image

Pada amnya dandelion adalah dianggap selamat diambil namun begitu kemungkinan ada terdapat kesan sampingan bila berinteraksi dengan ubat ubatan dan kadang2 sesetengah orang mungkin mendapat alergi bila mengambil dandelion.