Sebulan dengan oat dan… turunkan kolesterol LDL?

Kita selalu risau bila kolesterol LDL tinggi dan HDL rendah. Ye tak? Bila jadi begini apakah tindakan yang kita ambil? Ambil statins? Saya tak pernah ambil ubat statins jadi tidak tahulah bagaimanakah rasa kesan dari makan ubat itu. Tapi kawan-kawan yang pernah mengambil memberitahu saya, kesan yang mereka lalui ialah sakit sendi.

Teringat pengalaman yang saya lalui 2 tahun lalu.

Kata kawan saya, seorang pharmacist “bacaan kolesterol you ni sangat tinggi, what happened? You must control your diet!” dia bebel pada saya non stop. Well, she is my good friend, so she dares to nag me!! hahaha…anyway thanks Vee for your concern!

Selepas sebulan saya bertemu Vee,

“Hey, how did you do it? you makan apa? Your LDL turun dan HDL naik?”

Apa yang telah saya lakukan? Oat dan halba! Saya ambil 4 kapsul halba sehari iaitu 2 kapsul diwaktu pagi dan 2 kapsul diwaktu petang and of course I look after my diet. Halba boleh juga menurunkan paras gula dan sekiranya ada mengambil ubat kencing manis, kenalah berhati-hati kerana dibimbangi paras gula turun terlalu rendah, nanti boleh memberi kesan yang tidak baik.
Bukan senang nak makan oat setiap hari. Kita kena lebih kreatif supaya tidak timbul rasa muak dan jemu. Saya suka masukkan minyak zaitun (boleh juga menurunkan ldl dan meningkatkan hdl), goji dan kismis kedalam oat (a good combination for healthy diet)….InsyaAllah berkesan.

Kolesterol adalah bahan lemak yang ditemui dalam darah.

image

image

Oat mengandungi serat larut dan serat tidak larut. Serat larut yang di panggil beta glucan boleh meningkatkan sistem imun, mengurangkan kolesterol LDL dalam darah tanpa merendahkan kolesterol HDL. Beta glucan juga melambatkan penghadaman kanji, dengan ini boleh memberi kebaikan untuk pesakit kencing manis kerana ia dapat mengelakkan paras gula dalam darah naik dengan mendadak.

Lignan dalam oat telah dikaitkan dengan penurunan risiko penyakit yang berkaitan dengan hormon seperti kanser ovari, prostat dan payudara. Oat kaya dengan silica dan ia membantu memelihara kulit, kuku, tulang dan rambut. Kandungan mangan dalam oat boleh menguatkan tendon, ligamen dan tisu.Oat juga rendah kalori, tinggi kadar protein dan mengandungi antioksidan.

Jadi, sekiranya ada masalah kolesterol cubalah elak dari mengambil ubat kerana kesan sampingannya memang tak best untuk badan. Nanti badan mula le sakit sini sakit sana….

Apakata semangkuk oat sehari, mulai hari ini. 😉

Advertisements

Sup Herba dan buah Pear

Sup herba ini sangat mudah dimasak. Bila 6 cawan air dah menggelegak masukkan semua bahan dan masak diatas api yang kecil selama 1 jam 30 minit.

image
White fungus, kurma merah, goji dan halia kering

image
Buah pear

image
Buah pear dipotong kiub dan white fungus direndam terlebih dahulu, bila dah kembang, hiris kecil.

image
Satu sudu makan oats dicampur dengan bahan diatas.

Sup herba ini sebagai tonik untuk badan sesuai diminum ketika cuaca terasa sangat panas. Khasiat halia, goji dan kurma merah telah ditulis di dalam entri sebelum ini. Buah pear cina menambah rasa dan oleh kerana saya cuma masukkan sebiji je, jadi manis tu kurang dirasai pada sup ini. Buah pear mengandungi vit A,B1, B2, C, E, asid folik dan niasin. Ia juga kaya dengan zat mineral. Jus buah ini dikatakan boleh mencegah tekanan darah tinggi dan strok, Mengatasi kahak, meningkat sistem imun, merawat sakit tekak, dapat menurun suhu panas pada badan ketika demam dan juga jus pear boleh menambah tenaga dengan segera.

image
Kalau suka manis masukkan madu sebab sup herba ini sememangnya sangat kurang manisnya. 🙂

Soup Herba (B)

Soup herba biasanya direbus lama sehingga 3 jam. Saya? 1 1/2 jam je.

image

2 ketul halia, 6 biji kurma merah, 1 1/2 sudu makan goji dan 3 inci kulit kayu manis.

Saya gunakan tulang dada ayam. Semua  bahan2 saya rebus bersama 8 cawan air selama 1 1/2 jam. Kemudian saya masukkan 1/2 sudu teh marmite dan garam secukup rasa.

Dalam entri sebelum ini saya pernah tulis khasiat goji, halia dan kulit kayu manis, kini saya akan catatkan khasiat kurma merah untuk kesihatan. Kurma merah kaya dengan potassium, phosphorus, calcium, manganese, sodium, zinc, iron, vitamin A, B1, B2 dan C, mampu menurun tekanan darah tinggi. Bagi perubatan cina, kurma merah digunakan sebagai tonik untuk limpa dan perut.

Bagi saya soup herba sebagai tonik yang menyegarkan badan.