Activated carbon teman bercuti

Cuti sekolah dah tak lama lagi. Masa ni lah yang paling sesuai merancang bercuti makan angin dengan anak-anak. Seronok kan bila dapat bawa anak-anak ke satu destinasi yang boleh berhibur dan meluangkan masa dengan mereka.

Setiap kali bila nak berjalan jauh, saya pasti membuat persiapan. Macam-macam nak bawa, terutama bila bawa anak-anak. Kini bila holiday selalu berdua je dengan suami sebab anak-anak dah kerja, jadi persiapan tak la banyak sangat. Dari dulu hingga kini, satu item yang sering saya bawa ialah activated carbon. Saya juga pastikan anak-anak tidak lupa membawanya, jika mereka pergi bercuti atau keluar bertugas outstation. Bila kita tahu faedah activated carbon ini, kita tidak akan mahu berjalan jauh tanpanya! 😀

image

Activated carbon juga dikenali sebagai arang diaktifkan atau karbon diaktifkan yang dibuat dari sumber kayu atau tempurung kelapa yang dibakar dan dikisar menjadi serbuk yang sangat halus. Selain dari tablet boleh juga didapati dalam bentuk kapsul.

Saya sering membawa activated carbon, sebagai penawar keracunan makanan. Tahu je lah, bila pergi holiday, sering makan diluar. Dalam berhati-hati memilih makanan kadang tu terkena juga makanan yang boleh menyebabkan sakit perut dan cirit birit. Bila perut dah mula rasa tak selesa, saya akan segera telan activated carbon. InsyaAllah sangat berkesan, kalau sakit pun tak lah teruk sangat. Saya baca tentang activated carbon ni, rupanya banyak manfaat. Tapi selama ni saya ambil cuma sebagai penawar sakit perut. Kalau berlaku sakit perut ketika di rumah saya lebih suka mengambil Aloe vera juice tapi bila travelling, activated carbon jadi pilihan sebab ia senang di bawa kemana saja.

Hmm… bagi ibu-bapa yang merancang nak pergi holiday dengan anak-anak, janganlah lupa bawa activated carbon ni. Kalau terkena keracunan makanan, cuba lah. It really helps! Tak bestkan bila pergi jalan-jalan nak seronok, tapi terpaksa terperuk dalam bilik hotel kerana sakit perut dan cirit birit… 🙂

 

Keracunan makanan

Semalam saya dijemput kawan makan tengah hari di rumahnya. Sebelum itu perut dah rasa kurang selesa. Saya dah jangka saya akan sakit tapi terlupa pulak nak minum jus aloe vera. Saya terus ke rumahnya, makan dan bersembang2. Sejam jugak duduk disana. Terlintas di hati nak balik awal tapi fikir punya fikir, rasa kurang manis lah pulak. Tiba2  badan rasa macam nak demam, terpaksa jugalah minta diri, balik.

Badan rasa sangat lemah dan saya jangka saya mungkin keracunan makanan. Detik hati,  sakit ini memang serius dan ketika ini siapa pun tiada di rumah.  Suami dalam perjalanan pulang dari Bangkok, lewat petang baru tiba and my only son pula keluar, jumpa kawan.

Saya ke dapur minum 1/2 cawan jus aloe vera dan terus naik ke atas dan baring. Saya tahu keracunan makanan sangat merbahaya. Perut dah memulas dan saya cuba menahan kesakitan.  Sejam kemudian saya minum lagi 1/2 cawan jus aloe vera dan merancang kalau semakin teruk keadaan saya, mungkin perlu pergi ke klinik. Biasanya kalau minum 2 kali insyaAllah the problem is gone but not this time. Sakit dah kurang, tapi sikit je, but its a good sign. Minum jus kali ke 3. Kali ni 3/4 cawan. Alhamdulillah selepas 30 minit, sakit dah kurang hampir 90%. Masih terasa sikit sakit tapi boleh kira dah ok. No dinner dan tidur dengan perut keroncong, hehehe…

Saya selalu stok jus aloe vera dirumah. Saya ada tulis khasiat aloe vera sangat menarik dalam entri sebelum ini. I’m ok now, Alhamdulillah.