Mengapa jadi lupa? Adakah kerana faktor usia?ย Penyakit? Kenapa ye? Adakah kerana kurang zat makanan dalam tubuh badan? Adakah stres penyebabnya? Ada yang menyatakan dukacita juga memainkan peranan. Benarkah makan makanan masam boleh membuat orang jadi pelupa? Hmm… Apakah jawapannya?

Ramai yang percaya zat makanan sangat penting bagi kesihatan otak. Tapi bagaimana pula dengan kadar oksigen dalam darah yang mengalir ke otak kita? Adakah oksigen memainkan peranan yang sangat penting untuk minda?

Menurut buku yang saya baca (kira2 20 tahun yang lalu) teknik pernafasan yang betul boleh meningkatkan kadar oksigen di dalam darah. Perhatikan bagaimana kita bernafas. Adakah cara pernafasan kita pendek (short breathing) Sekarang tahun 2012, banyak buku2 mengajar teknik2 pernafasan bagi menguatkan daya ingatan. Saya masih lagi mengikut teknik yang lama..haha…( hai maklum le orang lama!).

Bagaimana saya lakukan? emm..perlu melakukan deep breathing.
Saya tarik nafas melalui hidung perlahan2 selama 10 saat, kemudian saya tahan nafas selama 10 saat dan saya keluarkan nafas,melalui mulut perlahan2 selama 15 saat. Saya ulang sebanyak 3 kali.(kadang2 akan menyebabkan pening bagi sesetengah orang ” sudden surge of oxygen “) buat tiga kali sehari. Kemudian tingkatkan masa dari 10 saat ke 12 saat sedikit demi sedikit. Selepas Seminggu atau dua, saya akan uji memori, dengan menghafal 40 perkataan dan lihat berapa perkataan kah yang mampu saya ingat. Pengalaman saya, Alhamdulillah walau pun tak semua tetapi hampir2 kepada 40 perkataan.( pada pandangan saya sangat baik dilatih pada anak2 terutama yang dibangku sekolah ). Teknik of deep breathing ini lebih kerap dilakukan lebih berkesan, InsyaAllah.

Menurut seorang saintis Jepun yang telah melakukan kajian selama hampir 20 tahun ( ni pun orang lama ) mengenai otak/minda, sering melakukan simple calculation (matematik sekolah rendah) dengan cepat dan membaca dengan suara yang kuat (seperti kita dok mengaji quran) boleh meningkat daya ingatan. ini kerana melakukan simple caculation dapat menggerak sel2 otak dengan lebih banyak daripada memfokus kepada satu masalah matematik yang kompleks.

Adakah teknik2 diatas tu berkesan, kenalah cuba dan baru lah boleh kita nilaikan sendiri. Lagipun tidak ada apa2 yang rugi jika kita mencuba!!!

Advertisements

3 thoughts on “Lupa?

  1. Sy mmpunyai arwah tokwan yg meninggal usia 94 tahun. Dia tidak nyanyuk, matanya mmpu bca quran tanpa spekmata dn suka brcerita..hingga akhir hayat..mungkin dia pndai kawal stress agaknye..

  2. Sy sgt teruja nk britahu puan..teknik prnafasan tarik nafas agar oxigen sampai ke otak, mmg sgt bkesan bila mgantuk semasa driving!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s