Mengapakah sesetengah orang mempunyai bau badan yang kuat? Bau badan adalah satu subjek yang sensitif untuk diperkatakan. Malahan bau badan boleh membuat seseorang itu berasa malu, rendah diri, kecewa, bimbang dan murung. Walaubagaimanapun isu ini perlu di tangani kerana ia adalah penting terutama bagi hubungan peribadi kerana bau badan boleh menimbulkan keadaan yang tidak menyenangkan. Masalahnya ramai dikalangan mereka yang mempunyai masalah bau badan tidak menyedari hakikat tersebut.

Apakah yang menyebabkan bau badan?
Semua orang berpeluh dan peluh sebenarnya tidaklah berbau tetapi ia boleh menyebabkan bakteria membiak hidup di atas kulit. Bau badan adalah gabungan peluh dan bakteria. Bakteria memecahkan peluh kepada ‘ aromatic fatty acids’ yang menghasilkan bau yang tidak menyenangkan. Badan berbau boleh juga dipengaruhi oleh perasaan, diet, sembelit dan ubat-ubatan tertentu. Kesan sampingan daripada ubat-ubatan tersebut boleh menyebabkan peluh berlebihan.

Bau badan boleh diatasi dengan membersih badan, membasuh dengan sabun setiap hari terutama di bahagian ketiak, paha dan kaki dimana terdapat banyak kelenjar yang menghasilkan peluh. Adalah disyorkan juga kita mencari produk yang baik untuk mendetoksifikasikan badan sekurang-kurangnya sekali sebulan. Cara ini dikatakan dapat membuang ‘sisa’ dari badan yang menjadi punca bau badan.

‘Wheat grass’ dikatakan berkesan membantu mengurangkan bau badan kerana klorofil yang terdapat di dalam wheat grass boleh menghapuskan bahan kimia yang menyebabkan bau badan. Kerap makan herba parsley juga membantu menyingkirkan bau badan disamping minum air dengan cukup untuk membuang toksin dari badan.

Jika kita telah mencuba segalanya tetapi masih tidak berjaya, mungkin cara terbaik ialah bertemu doktor untuk ujian darah, sebab ada kemungkinan masalah bau badan bukan disebabkan oleh kebersihan diri.
Perubahan dalam bau badan yang luar biasa boleh juga menjadi tanda ada masalah kesihatan seperti kencing manis, kegagalan buah pinggang dan penyakit hati.

image

Melalui kajian untuk mencari ‘home remedies’ bagi menghilangkan bau badan, di antara penyelesaian yang saya temui yang berkemungkin boleh membantu ialah:

1) 2 sudu teh cuka epal sider dan 2 sudu teh madu organik, 3 kali sehari semasa perut kosong, dikatakan dapat melihat hasilnya dalam seminggu
2) Activated carbon dapat mengurangkan peluh dengan ketara. Diambil semasa perut kosong.
3) Gabungan 1 sudu teh cecair klorofil dengan 1 mililiter kecil ekstrak sage dengan segelas air atau jus buah
4) Minum jus tomato
5) Rendam kapas dalam baking soda dengan jus lemon dan sapukan pada ketiak. Ini adalah cara yang berkesan untuk mengurangkan bau badan.
6) Elak makanan yang pedas seperti kari dan lada untuk mencegah masalah peluh berlebihan.

Ramai dikalangan kita sebenarnya tidak ada masalah bau badan walaupun makan berbagai-bagai jenis makanan seperti kari dan lada. Bagi mereka yang menghadapi masalah ini adalah diharapkan informasi yang diberi dapat membantu. Bagi yang tidak ada masalah Alhamdulillah… 😀

2 thoughts on “Bau badan memalukan!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s