Kebanyakkan kita tidak menyedari bahawa herba parsley yang paling popular di dunia mempunyai banyak manfaat kesihatan. Selalunya kita dapati parsley sering digunakan sebagai hiasan hidangan di restoran.

Herba ini kaya dengan antioksidan, vitamin, mineral dan serat. Ia boleh membantu mengawal kolesterol, mencegah sembelit dan mengurangkan tahap gula darah di dalam pesakit kencing manis, meningkat sistem imun, mengimbangi hormon, mengeluarkan angin dari perut dan usus, memulih otot rahim (tonik rahim), membantu menurunkan berat badan, merawat anemia, rheumatism, gout, melarut batu karang, serta merangsang dan melawas haid.

image

image

Ia juga mengandungi lutein dan zeaxanthin yang baik untuk kesihatan mata. Parsley juga kaya dengan chlorophyll yang dapat membantu mengalkalikan darah, membentuk sel-sel darah merah yang baru, membersihkan darah dan menyegarkan nafas. Mengambil parsley hari-hari dapat mengurangkan tekanan darah. Ia membantu menghadam makanan, menyahkan unsur-unsur toksik dalam badan dan juga merangsang pencernaan protein dan lemak. Parsley juga meningkat dan merangsang keupayaan tenaga organ-organ untuk menyerap dan menggunakan nutrien.

Parsley boleh dimakan mentah atau sebagai minuman herba yang biasanya diambil dalam kuantiti kira-kira 2 fl oz (50ml) tiga kali sehari dan terbaik dicampur dengan jus lain.

Hmm…. dikatakan ramai yang memakan parsley untuk menyelesaikan masalah kesihatan mendapati ianya bermanfaat, insyaAllah.


Natural health techniques ~ herb parsley

6 thoughts on “Khasiat Parsley / Parsli

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s