Assalamualaikum.

Untuk dinner malam ini saya tidak sediakan nasi cuma masak sup ayam halba saja sebab kami sekeluarga hanya nak makan ringan-ringan.

Sup ini khasiatnya banyak, selain digunakan ayam kampung, saya juga masukkan halba dan cendawan shiitake. Disamping itu, saya juga masukkan minyak bijan ke dalam sup dan ini membuat rasa sup lebih enak.

image

Bahan-bahan:
1) 1 ekor ayam kampung dipotong kecil dan dibuang kulit
2) 9 cawan air
3) 1 tsp biji halba
4) 7 ulas bawang putih diketuk
5) 10 ~12 Keping cendawan shiitake segar dihiris
6) 1 biji tomato dihiris nipis
7) 1 1/2 tbsp minyak bijan
8) Serbuk lada putih dan garam secukupnya.

Cara:

1) Rebus ayam sehingga masak.
2) Masuk bahan 3~6 dan reneh selama 15 minit
3) Akhir masukkan bahan 7 & 8

Selamat mencuba 🙂

6 thoughts on “Sup Ayam Halba

    1. Salam Ain Dedeng,
      Kak suka masak ayam kampung sebab ia lebih baik untuk kesihatan badan, inshaaAllah. Walaubagaimanapun resipi di atas tidak semestinya perlu guna ayam kampung.. 🙂

      1. Ain xtau pun mane nk crk ayam kpg kak..hehe..in fact..x penah makan pun b4 ni..mkn ayam bandar je..mcm mane nk differentiate ayam kampung n ayam biasa ek?..

      2. Kak sering beli ayam kampung di pasar tani. Ayam kampung kecil dari ayam biasa, dagingnya keras sikit, harganya lebih mahal dan yang penting ia bebas dari suntikan hormon, inshaaAllah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s