Suasana di station JR pagi Selasa itu kelihatan sibuk sekali kerana ramai yang bergegas untuk urusan masing-masing dan ada nak ke pejabat. Saya perasan ramai rakyat jepun berjalan laju tanpa menghiraukan persekitaran. Laju sungguh! Mungkin kerana itu agaknya jarang kelihatan mereka yang gemuk, hehe.. orang Jepun lebih gemar menggunakan perkhidmatan keretapi kerana ianya lebih efisien dan pantas.

Bandar Kobe ini bagi saya tidaklah begitu menarik kalau dibandingkan dengan Osaka dan Kyoto. Setibanya kami di Kobe, kami berjalan ke Kitano-Cho yang merupakan kawasan senibina tradisi barat. Di sini kami juga sempat melawat Trick Museum yang terdapat di dalamnya pelbagai 3D Effect yang unik. Tempat ini tidak besar tapi saya dan anak-anak begitu seronok bergambar dan beraksi di situ.
Seterusnya kami ke masjid Kobe, iaitu masjid yang tertua di Negara Jepun untuk menunaikan solat jamak zohor asar. Dengar cerita masjid ini selamat dari bencana gempa bumi yang berlaku pada tahun 1995. Subhanallah. Selepas menunaikan solat kami ke restoran Ali’s Kitchen untuk makan tengahari. Kami dinasihatkan dari seorang jemaah masjid di situ supaya berhati-hati dalam memilih restoran untuk makanan halal.

KITANO-CHO
image

RUMAH SENIBINA TRADISI BARAT
image

image

image

image

DI DALAM 3D TRICK MUSEUM
image
Amazing 3D effect. (Sekali sekala jadi giant mum best juga, baru anak gerun hehehe..)

image

image

MASJID KOBE
image

Selesai makan kami kembali ke Osaka semula…

4 thoughts on “Cuti-cuti Osaka (Bhg 4)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s