Assalamualaikum..

Lama benar saya tak update blog ini. Almaklumlah sejak balik dari bercuti di Bukit Tinggi bersama teman-teman, mood bercuti bersambung-sambung hingga ke hari ini. Hehehe..
Kami ke Bukit Tinggi tidak lama cuma 3 malam sahaja. Ini adalah kali kedua pemergian saya ke sana. Kali pertama dulu saya ikut suami….
Penerbangan dari Kuala Lumpur pada 11 April ke Padang mengambil masa selama lebih kurang 1 jam dan kami tiba pada pukul 7.30 pagi waktu tempatan.
Sebaik sahaja kami sampai di sana, kami di bawa sarapan dan kemudian meneruskan perjalanan ke Bukit tinggi. Kami tiba di Bukit Tinggi pada lewat petang, kerana banyak singgah semasa dalam perjalanan.
Pemandangan sepanjang perjalanan, adakala saya lihat macam di tempat kita juga. Lebih kurang macam di negeri Kedah, banyak sawah bendang dan rumah-rumah kampung. Penduduknya ramai, rumah-rumah berdekatan antara satu sama lain. Apa yang sangat menarik pada pandangan saya adalah terlalu banyak masjid di sana. Hati berasa tenang, tidak risau atau pun gusar sepanjang berada di Padang dan Bukit Tinggi. Alhamdulillah.

Apa yang menarik di Bukit Tinggi? Cuacanya nyaman, makanannya sedap dan Bukit tinggi terkenal dengan tempat buat kain dan telekung sulam. So kami banyaklah beli telekung dan kain. Cantik-cantik dan murah serta rambang mata.
Seronok shopping di sini…  😀

Singgah sarapan di rumah makan lamun ombak sebaik tiba di Padang.

image

Kawasan Air Terjun

image

Rumah Gadang Minangkabau

image

Sedang mendengar taklimat tentang Rumah Gadang

image

Pakaian Minangkabau

image

Makan Malam di Bukit Tinggi

image

image

Di Tasik Manninjau, Bukit Tinggi

image

image

image

Di Istano Baso Pagaruyung

image

Di Airport. Selamat Tinggal Padang..

image

Advertisements

21 thoughts on “Bercuti di Bukit Tinggi, Padang, Indonesia

      1. OMG ! I should have this friendship goal in future 😊 👭👭👭

      1. Saya dah minta contac number… bila dapat nanti, insyaAllah saya akan letakkan di sini…

        Driver: Tony
        Hp no: + 6282174413978
        Kadang2 sukar untuk dapat contact Tony kerana dia sering outstation… semoga Azza berjaya, insyaAllah.

    1. Waalaikumussalam. Kawan saya yg uruskan penginapan melalui Tony. Maaf saya tk ingat nama hotel tu. Boleh contact Tony …
      Supir: Tony
      Hp no. + 6282174413978

  1. assalamualaikum,,,,
    salam sejahtera buat semua yang membaca blog ini
    kami syarikat mempunyai legalitas di indonesia, Nak tumpang promotion sikit
    bagi tuan puan yang nak melancong kat bukittinggi/ Padang,Medan dan bandung Kami 7LINES HOLIDAY tour & travel siap melayani anda kami sediakan : transport, hotel, and pakej tour
    contact person : firman
    Whats app : +62 82390 797959
    email : firman_7linesholiday@yahoo.com / 7lines.holiday@gmail.com
    blogger : 7linesholiday.blogspot.com
    7linesholiday.com
    insyaallah tuan & puan boleh puas dengan service kami
    Terima kasih

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s