Mengapa prun baik untuk kesihatan? Kerana keupayaannya melegakan sembelit dan dengan itu boleh mencegah badan daripada mendapat penyakit.

Sembelit memberi kesan kepada sistem penghadaman secara keseluruhan… pergerakan usus yang tidak teratur, akan memberi kesan yang buruk kepada kesihatan kerana kolon menjadi tempat pembiakan bakteria dan parasit. Ini boleh memberi pelbagai masalah kepada seluruh badan, seperti melemahkan sistem imun, menyebabkan ketegangan yang berlebihan pada organ perkumuhan yang lain seperti limpa, kulit, hati, buah pinggang dan paru paru. Ia akan menyebabkan metabolisme menjadi perlahan dan tahap tenaga menjadi rendah, kesannya rasa lesu, keletihan, perubahan mood, gangguan tidur dan demam

image

Selain mengatasi masalah sembelit, prun juga baik untuk kesihatan kardiovaskular, mengurangkan risiko kanser, osteoporosis, menormalkan tekanan darah, mengawal denyutan jantung, mencegah katarak dan mencegah pembentukan plak dalam arteri kerana terdapat kandungan antioksidan yang tinggi di dalamnya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s