Baru-baru ni pergi kedai organik, nampak peria katak yang telah dikeringkan. Saya pun belilah. Kali pertama minum teh peria katak, hmm..ok la juga, rasa pahit tapi taklah sepahit peria segar. Teh peria mempunyai beberapa manfaat kesihatan seperti mengurangkan risiko mendapat kencing manis, anti diabetes atau mengawal paras gula dalam darah. Walaupun secara amnya peria katak dianggap selamat, tapi pada dos yang tinggi boleh memberi kesan sampingan, kerana ia boleh membawa kepada cirit birit dan masalah-masalah perut yang lain.

Jus peria mengandungi polipeptida, yang serupa dengan insulin dan boleh digunakan sebagai alternatif kepada insulin pada orang kencing manis. Ia membantu dalam menurunkan paras gula dalam darah dan air kencing. Jus peria juga manfaat bagi orang-orang menderita buasir. Ia juga boleh meningkatkan stamina dan melawan sindrom keletihan kronik. Peria katak juga boleh merendahkan tekanan darah tinggi. Makan peria juga boleh menyembuhkan sakit sendi, baik untuk penghadaman dan ia juga mempunyai ciri-ciri anti radang.

Bacaan lanjut:

Health benefits of Bitter Melon


Ayurveda health articles

Peria katak organik
image

image

Cara membuat teh peria:
Ambil beberapa keping peria dan rendam dalam air panas selama 3~5 minis.

Baru ni saya bakar peria yang telah dihiris nipis kedlm oven 200° C selama 35 minit. Kemudian saya biarkan sejuk dalam oven.
Konon nya nak buat macam seperti yang di beli. Tak jadi.. haha..

Walaupun tak rangup, sedap pulak makan begitu saja.. 😉

image

image

Adalah disyorkan bagi mereka yang mengalami masalah seperti di nyatakan diatas, mengambil 1 tbsp jus peria dua kali sehari. Dikatakan melakukannya sekurang-kurangnya selama seminggu akan dapat merasakan perbezaan dengan diri sendiri…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s