Umum mengetahui penduduk negara Barat amat menggemari buah tomato namun ia tidak sebegitu popular dikalangan rakyat kita. Sebenarnya buah tomato ini banyak khasiatnya. Saya pernah terbaca beberapa petikan akbar mengenai buah tomato yang dikatakan boleh mencegah strok.

Menurut penyelidik di Finland, makanan yang kaya dengan tomato boleh membantu untuk mengurangkan risiko mendapat strok.

Satu kajian terhadap 1,031 lelaki, yang diterbitkan dalam jurnal neurologi, tahap lycopene yang tinggi dalam aliran darah, adalah yang paling kurang berkemungkinan untuk mendapat strok.

Lycopene adalah bahan kimia yang memberikan warna merah kepada tomato bertindak sebagai antioksidan, mengurangkan keradangan (inflammation) dan menghalang terbentuknya pembekuan darah. Lycopene adalah nutrien larut lemak juga ditemui dalam tembikai, betik, anggur,mangga dan cili. Terdapat juga beberapa kajian yang mencadangkan lycopene boleh mengurangkan risiko kanser prostat dan lain-lain jenis kanser.

image

Pada tahun 2010, Amerika Syarikat telah mengemaskini garis panduan pemakanan, yang menyarankan penduduk Amerika “meningkatkan” pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran. Mengambil sekurang-kurangnya 2 1/2 cawan buah dan sayur setiap hari dikaitkan dengan penurunan risiko serangan jantung dan strok.
Diet, bersenam dan tidak merokok adalah sangat penting untuk mengurangkan risiko strok.
Penyelidikan menunjukkan bahawa tomato yang dimasak bukan sahaja meningkatkan kandungan lycopene yang boleh diserap oleh badan, tetapi ia juga meningkatkan jumlah aktiviti antioksidan.

Siapa sangka ya, buah yang kecil mempunyai khasiat yang besar!

‘Gaya hidup sihat adalah penting untuk pencegahan strok’

Rujukan:


Tomatoes are ‘stroke preventer’

Tomato Helps Cut the Risk of a Stroke, Study Shows

Khasiat tomato

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s