Ketika ini saya ingin membicarakan tentang kajian ilmiah yang dilakukan di England satu ketika dulu. Bagaimana makanan mempengaruhi perangai kanak2. Ramai kita beranggapan bila anak2 menjadi hiperaktif atau moody kita fikir ini, diluar kawalan kita. Mungkin anak2 ini ada masaalah psychology (mungkin betul ada tapi sebelum itu perlulah selidik dulu, adakah itu benar2 puncanya) tapi pernahkah kita betul2 melihat corak pemakanan kanak2 ini. Katakan kita mempunyai 4 orang anak. Kita beri mereka makanan yang sama, tapi kenapa
Seorang dari mereka berperangai lain, menjadi ganas, lembap, moody dll. Kajian mendapati ada makanan2 boleh  menyebabkan kanak2 menjadi begitu. Ada makanan yang sesuai untuk kakak belum tentu sesuai untuk adik. Jadi bila ada anak2 yang bermasaalah begini catat lah makanan harian mereka dan perhatikan emosi dan tingkah laku, insyaAllah anda akan dapat mengenal pasti punca bagi masaalah ini.(Ada kanak2 bila diberi  makan ubi kentang atau makanan yang ada pewarna kuning, kajian mendapati kanak2 ini kadang kala menjadi hiperaktif.)

PMS dan STRES, inilah topik pembincangan saya dengan beberapa pelajar Universiti satu ketika dahulu.
Semasa saya berusia 20 tahun, saya selalu tertanya2 mengapa wanita bila mengalami haid, emosi mereka terganggu, cepat naik marah, tak sabar dan banyak lagi perangai yang memang tidak menarik. (ye betul, hormon! hahaha….) oleh kerana perasaan ingin tahu berkobar2, dengan semangat yang jitu saya mengambil satu masa meluangkan diri untuk berkampung di dalam sebuah ‘library’. Tiba2 saya terbaca…..

Beberapa (tidak le ramai)Pelajar2 universiti memberitahu saya mereka selalu mengalami stress dan pms. Dan ini benar2 mengganggu mereka. Kadang2 sampai hilang mood nak berlajar. Saya beritahu mereka ambil le vitamin B Complex dan vitamin C kerana ini baik untuk stres dan pms. Jawab mereka, kami dah ambil tapi tiada kesan…

Ilmu yang saya dapat ketika berkampung di dalam ‘library’ benar2 mengembirakan saya. Saya sangat bersyukur kepada Allah kerana ia sangat bermanfaat bagi saya, ketika saya amalkan semasa berusia 20 tahun. Saya beritahu pelajar2 ini, ambillah vitamin B complex dan Vitamin C dengan dos yang tinggi ( vitamin2 ini larut air, insyaAllah selamat) ketika pms dan stres sahaja dan beritahulah saya bila kita bertemu. Alhamdulillah, berkesan bagi mereka!

Kadang2 baik untuk kita belum tentu baik untuk orang lain (so check dengan doktor).

Advertisements

7 thoughts on “Mengapa dan Kenapa (2)

  1. Ingat masa zaman awal 20an dulu, kalau time period, kadang2 sampai terpaksa letak sterika (alas dgn kain batik) untuk redakan sengugut. Puan, kalau selepas bersalin, untuk cuci darah2 kotor dan nak bagi badan rasa kuat, vitamin apa yg elok di makan selain B complex & C?

  2. Puan Zai, ada berpandangan ambil chorella baik untuk detox. Bagi diri saya biasanya saya suka chorella, barley grass untuk akali kan darah dan juga wheat grass yang sangat berkhasiat untuk badan. Kunyit pun bagus untuk luka2. InsyaAllah. Salam.

  3. Puan, biasanya chorella, barley grass & wheat grass ni tak memudaratkan baby yg menyusu badan kan? Oh ye agak2 di Vitacare ada jual tak puan? Sbb sekarang ni mcm2 jenis produk ada di pasaran, selalu bermasalah nak cari yg pure organic & halal.

    1. Saya suka ke Vitacare sebab banyak pilihan. Ada yang organik, cuma mahal le sikit. Oh ye lupa pula tentang baby yang menyusu. Tak pasti pula sama ada memberi kesan pada baby ke tidak. Maklum lah saya ni dah lama tak bersalin. Memang ada makanan yang diambil oleh ibu yang menyusu kadang2 memberi kesan pada bayi2. Jadi kena berhati2.

  4. Puan kasih, sy ni pelajar. Sy ada buat reserch ttg vitamins, masalahnya jenis yg elok semuanya mahal2..sy tak mampu. Apa nasihat puan?

  5. Cik Selena, kadang2 vitamin mahal kerana ‘brand’. Terdapat vitamin2 yang harga berpatutan dan berkualiti, cuma kita perlu rajin melakukan perbandingan diantara product2 ini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s